Stroppen

Een mes dat pas geslepen heeft kent een precieze punt als snede (zie afbeelding). Na verloop van tijd vouwt deze dunne punt zich om en dat levert een braam op. Dit uit zich als een minder makkelijk snijdend mes. Om het echte slijpen uit te stellen kan deze braam verwijdert worden met de techniek bekend als “stroppen”. Hier zijn oplossingen voor te koop maar de meest makkelijke, goedkope en relatief goed werkende oplossing is het gebruik van een leren riem.

Hoe te stroppen?
Maak de gesp van de riem ergens aan vast zodat de riem strak getrokken kan worden.
Veeg nu met de snede van het mes onder dezelfde hoek als deze is geslepen over de binnenkant van de leren riem.
Zet niet teveel druk en duw niet met het snijvlak in het leer maar veeg deze van je af.
Herhaal dit om en om tot het mes weer beter snijdt.
Het gebruik van een polijstpasta vergroot de snelheid en kwaliteit van het stroppen.

Met behulp van een krant of reclamefolder kan gecontroleerd worden of het mes vrij is van bramen.
Mocht het stroppen niet werken dan is het tijd om uw mes te laten slijpen.

Knife Stropping Tutorial... - YouTube
Copyright cutlerylover, 18 nov. 2010, YouTube